学術集会・講習会のご案内

● 第5回近視研究会学術集会 
 5th Annual Symposium of Myopia Society Japan
  

会 長 :
坪田 一男(慶應義塾大学医学部眼科学教室教授)
Kazuo Tsubota, Professor, Department of Ophthalmology,
Keio University School of Medicine
会 期 :
2020年10月24日(土)13:00 〜 17:30
1:00pm to 5:30pm JST, Saturday, October 24, 2020
会 場 :
ZOOMを活用したWEB開催
Online(using Zoom)
参加費:
無料
Registration Fee is Free
単 位 :
日本眼科学会専門医事業 2単位
Japanese Ophthalmological Society Credit: 2 credits

ご視聴の確認ができました時点で、専門医制度の出席による単位として2単位をご用意しております。 なお、ご視聴の確認にあたりましては、Zoom空間への入退室のお時間を事務局にて確認させていただきますので、 あらかじめご了承をお願い申し上げます。
When secretariat can confirm your lecture attendance, we will prepare 2 credits for attending the Japanese Ophthalmological Society. Please note that the secretariat will check your time to enter and leave the Zoom.

参加申込み

お申し込みはこちら Click here to apply

<プログラム・スケジュール(予定)>
Program / Schedule

※各セッションの開催時間は、今後のプログラム調整で多少前後する可能性があります。ご了承ください。
*The program of each session may change slightly due to future program adjustments.

13:00 開会のご挨拶
坪田 一男
慶應義塾大学医学部眼科学教室
(5分)
Opening Remarks
Kazuo Tsubota
Department of Ophthalmology,
Keio University School of Medicine
(5min)
Session1 海外講演  Overseas Session

本セッションは英語での講演となります。
Lectures in this session will be given in English

13:05 Evolution of the Prevalence of Myopia among Taiwanese Schoolchildren
I-Jong Wang, MD PhD
National Taiwan University Hospital Department of Ophthalmology
(講演30分)
13:35 Inflammation as a Risk Factor for Myopia
Lei Wan, PhD
China Medical University (ROC) School of Chinese Medicine
(講演30分)
14:05 History of choroidal changes and consequences for etiology of myopia
Jost B Jonas, MD
Ruprecht-Karls-University Heidelberg
(講演30分)
14:35 The Mechanism of Myopia
Xiangtian Zhou, PhD
Professor, School of Ophthalmology and Optometry, Wenzhou Medical University
(講演30分)
15:05 休憩(20分) Break(20min)
Session2 特別講演 Special Session

本セッションは日本語での講演となります。
Lectures in this session will be given in Japanese

15:25 近視の基礎研究最新トピックス
後藤 聡
カルフォルニア大学バークレー校
(講演20分 / Q&A10分)
15:55 小児のオルソケラトロジー
中村 葉
京都府立医科大学眼科学教室
(講演20分 / Q&A10分)
共催:株式会社シード
16:25 外遊びから始まる冒険世界
三浦 豪太
株式会社ミウラ・ドルフィンズ
(講演20分/Q&A 10分)
共催:株式会社ジンズ
16:55 近視進行抑制サプリメント~クロセチン~
森 紀和子
慶應義塾大学医学部眼科学教室
(講演20分/Q&A 10分)
共催:ロート製薬株式会社
17:25 閉会のご挨拶
不二門 尚
大阪大学医学部感覚機能形成学教室
(5分)
Closing Remarks
Takashi Fujikado
Department of Applied Visual Science,
Osaka University Graduate School of Medicine
(5min)

医師・医療従事者の方

  • 近視研究会につい
  • 近視の定義・診断基準
  • 学童の近視進行予防7項目
  • 近視研究・論文紹介
  • 学術集会・講習会のご案内
  • 入会のご案内